Bakteerivaginoosi

Emättimen bakteeritasapainon häiriö on yleisimpiä emättimen tulehduksia aikuisilla naisilla. Bakteerivaginoosi (BV) tarkoittaa emättimen bakteeriflooran häiriötä, jossa anaerobiset bakteerit ovat syrjäyttäneet normaalin maitohappobakteerivoittoisen flooran.

Samalla emättimen bakteerien määrä on lisääntynyt 1 000–10 000 -kertaiseksi normaaliin verrattuna. BV:ssä esiintyy mm. Gardnerella vaginalista, Bacteroides-lajeja ja mykoplasmoja 1.

Normaali laktobasillivoittoinen floora on muuttunut niin, että vallitsevina ovat virulentimmat anaerobiset hajua aiheuttavat bakteerit. Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen, normaalia runsaampi valkovuoto. Emätinerite on harmahtavaa, maitomaisen homogeenista, ja se on levinnyt tasaisesti emättimen limakalvoille 2.

Emättimen bakteeritasapainon häiriö lisää ensimmäisen ja toisen raskauskolmanneksen aikaisen keskenmenon riskiä. Lisäksi se suurentaa ennenaikaisen synnytyksen, ennenaikaisen lapsivedenmenon sekä ennenaikaisten supistusten vaaraa 3.

Tunnusomaisia piirteitä ovat emättimen normaaliin bakteeriflooraan kuuluvien laktobasillien vähentyminen ja tilalle ilmaantunut runsas epänormaali bakteerifloora. Sen sijaan tulehdukselliset muutokset emättimen seinämiltä puuttuvat. Todennäköisesti tämä selittää emättimen bakteeritasapinon häiriön pysymisen oireettomana noin 50 %:ssa tapauksista.


1) Paavonen J, Heinonen P. Infektiot ja raskaus. Duodecim 1998;114(21):22602
2) Nieminen P, Paavonen J. Vaginiitin diagnostiikka Duodecim 1997;113(3):241
3) Kekki M, Paavonen J. Mistä ennenaikainen synnytys johtuu? Duodecim 2003;119(12):1137-1145