Kysymyksiä & vastauksia

Vagi-C-460x260

Emättimen luontaisen tasapainon ylläpitoon

Mikä on Vagi-C?

Vagi-C on c-vitamiinia sisältävä silikonipäällysteinen emätinpuikko.

Mihin Vagi-C on tarkoitettu?

Vagi-C on tarkoitettu tasapainottamaan luonnollisella tavalla emättimen bakteeriflooraa sekä emättimen bakteerivaginoosin (BV) oireisiin.

Mikä on BV?

Bakteerivaginoosi (BV) tarkoittaa emättimen bakteeriflooran häiriötä, jossa anaerobiset bakteerit ovat syrjäyttäneet normaalin maitohappobakteerivoittoisen flooran. Samalla emättimen bakteeripitoisuus on lisääntynyt 1 000-10 000- kertaiseksi normaaliin verrattuna. BV:ssä esiintyy mm. Gardnerella vaginalista, Bacteroides-lajeja ja mykoplasmoja. BV:tä kutsuttiin aikaisemmin epäspesifiseksi vaginiitiksi (non-specific vaginitis, NSV), mikä johti harhaan, koska BV:ssä ei esiinny emättimen limakalvon tulehdusta eli vaginiittia. Niinpä termi vaginoosi heijastelee paremmin sitä, että kyseessä on ensi sijassa emättimen ekosysteemin häiriö.

Oireet

Bakteerivaginoosin tavallisin oire on pahanhajuinen (kalamainen), normaalia runsaampi valkovuoto. Emätinerite on harmahtavaa, maitomaisen homogeenista, ja se on levinnyt tasaisesti emättimen limakalvoille ja on usein nähtävissä jo emättimen eteisessä ja ulkoisissa sukupuolielimissä 1.

Miten Vagi-C emätinpuikko asetetaan?

Vagi-C asetetaan sormin, syvälle emättimeen mieluiten iltaisin ennen nukkumaan menoa. C-vitamiinia vapautuu tasaisesti aina 12 tunnin ajan.

Kuinka kauan Vagi-C.tä tulee käyttää?

Vagi-C pakkauksessa on 6 kpl emätinpuikkoa, jotka tulisi käyttää 6 päivän aikana. Näin emättimen pH säilyy riittävän pitkään normaalilla tasolla. Vagi-C:tä voi käyttää myös toistuviin emättimen tasapainon häiriöihin.

Auttaako intiimialueiden toistuva peseminen bakteeritasapainon saavuttamisessa?

Toistuvaa pesua tulisi välttää, jotta kehon oma, hyvä maitohappobakteeri-kanta pääsee uudelleen muodostumaan. Myös voimakkaita pesuaineita tulisi välttää.

Voiko Vagi-C:tä käyttää hiivatulehdukseen?

Vagi-C ei ole tarkoitettu hiivatulehduksen hoitoon. Vagi-C on C-vitamiini, joka saattaa pahentaa hiivatulehduksen oireita.

Auttaako Vagi-C virtsatieinfektioon?

Vagi-C ei auta virtsatieinfektioon. Ne hoidetaan aina antibiootein. Jos epäilet virtsatieinfektiota, käänny lääkärin puoleen.
Mistä tiedän onko minulla bakteeritasapainon häiriö vai hiivatulehdus?
Varmimmin tiedon saa selville hoitajan tai lääkärin vastaanotolla tehtävällä emättimen pH testillä ja muilla tutkimuksilla.

Voiko Vagi-C:tä käyttää raskauden tai imetyksen aikana?

Vagi-C:tä voi käyttää sekä raskauden että imetyksen aikana.

Mistä Vagi-C:tä voi ostaa?

Vagi-C on saatavana apteekeista ilman reseptiä.

1) Lähde: Pekka Nieminen, Jorma Paavonen. Vaginiitin diagnostiikka. Duodecim 1997;113(3):241